Boek een afspraak kuLeuven
Gelieve 2 of meer karakters in te geven.

wetenschappelijke blog

Trainen in de hitte voor betere resultaten in een koudere omgeving?
22 mei

Trainen in de hitte voor betere resultaten in een koudere omgeving?

In de recente Amgen Tour van Californië werden wielrenners blootgesteld aan temperaturen van meer dan 40°C. Dit zorgde er voor dat sommige wielrenners de handdoek in de ring moesten gooien. Niettemin opperde Tom Boonen, één van de topwielrenners van het peloton, dat wanneer hij meedeed aan competities in extreme hitte, zijn resultaten beter zijn wanneer hij later terug in koudere omgevingen sport.

→ Lees verder
Sterkere spieren voor een beter golfspel?
14 feb

Sterkere spieren voor een beter golfspel?

Is Tiger Woods een sprinter, een roeier of speelt hij golf? Moeilijk te beantwoorden vraag voor iemand die de man niet zou kennen. Als je de top 20 van beste professionele golfspelers bekijkt (www.owgr.com), wordt het duidelijk dat dit enkel fitte en sterke atleten zijn, een totaal anders beeld dan bv. 25 jaar geleden. Waar komt deze interesse voor ?fitness voor golf? vandaan? Waarom worden de topspelers sterkere en betere atleten? En waarom zijn core-stability oefeningen, of oefeningen ter versteviging van interne rompmusculatuur, belangrijke ingrediënten geworden in het dagelijks schema van elite spelers? Het antwoord ligt voor de hand: onderzoek toont aan dat een goede lichaamsstabiliteit leidt tot meer kracht en snelheid in de golfswing.

→ Lees verder
Krachttraining: spierkracht of spiermassa gewenst?
6 dec

Krachttraining: spierkracht of spiermassa gewenst?

Krachttraining maakt voor de meeste atleten deel uit van een gevarieerd trainingsprogramma, waarbij meerdere reeksen per oefening worden uitgevoerd. De aandacht is dan vooral gericht op het te bereiken volume (aantal herhalingen in een trainingssessie) en veel minder op de rustduur tussen de reeksen. Toch is de opzet van krachttraining enorm verschillend per atleet of per discipline. Zo wil een hoogspringer aan spierkracht winnen zonder dat hij in lichaamsgewicht bijkomt (door opbouw van spiermassa = spierhypertrofie). Hetzelfde geldt voor veel wielrenners die aan spierkracht willen winnen zonder veel spiermassa bij te komen, want dit kan ten koste van het vermogen (Watt) per kg lichaamsgewicht zijn, en dus slecht voor het echte klimwerk. Daarentegen heeft een bodybuilder dan weer vooral baat met krachttrainingen gericht op een toename van het spiervolume.

→ Lees verder
Haal optimaal rendement uit je hoogtestage en word een 'responder'
25 nov

Haal optimaal rendement uit je hoogtestage en word een 'responder'

Wanneer uithoudingsatleten besluiten op hoogtestage te gaan, zijn de verwachtingen vaak hoog gespannen. Terecht, want onderzoek heeft al meermaals aangetoond dat een hoogtestage van 2-4 weken, uitgevoerd volgens het ?living high-training low? principe, uithoudingsprestaties met 5 tot 10% kan verbeteren. Deze prestatiewinst wordt grotendeels veroorzaakt door een toename in het aantal rode bloedcellen (hemoglobinemassa) na hoogtestage (ten gevolge van een toename van lichaamseigen erytropoëtine ? (epo)), hetgeen resulteert in een hogere maximale zuurstofopname (VO2max).

→ Lees verder